Październik 17 2017 15:09:03
  FACEBOOK


  FILMY O SZKOLE

  JUBILEUSZ

INFORMACJE

  Nawigacja
Strona Główna
Adres i telefony
Patron szkoły
Statut szkoły
Nauczyciele
Absolwenci

Jnformacje
Artykuły
Kategorie Newsów
Forum
Kontakt
Szukaj

K gości-stare wpisy
Galeria - ZSE
Archiwum - Web Albumy
Galeria - stare zdjęcia
  Egzaminy
  • Matura 2018
  •   Dla ucznia i rodzica
    Plan lekcji
    Zastępstwa
    PODRĘCZNIKI 2017/2018
    Dziennik internetowy
    Instrukcja logowania
    Warunki ubezpieczenia 17/18
    STATUT
    WSO
    System oceniania zachowania
    Konsultacje nauczycieli
    SKRZYNKA PYTAŃ
    I UWAG

    Napisz do dyrektora
      Strony przedmiotowe
    Biologia
    Język angielski
    Język niemiecki
    Język rosyjski
    Matematyka

    Climate Change in Europe
    Szkoła partnerska
     2017/2018 - POKAZ KULINARNY

    Pokaz kulinarny „Polska kuchnia regionalna”


    W dniu 2 października 2017r. uczniowie klasy III C gr. 2 na zajęciach z pracowni gastronomicznej przygotowali pokaz kulinarny „Polska kuchnia regionalna”. Degustowano następujące potrawy:

    Zrazy pszczyńskie i modro kapusta (kuchnia śląska, Karolina Kopczyk),





    Kluski szagówki (kuchnia wielkopolska, Sylwia Kielar)





    Kopytka fasolowe (kuchnia Pomorza i Kaszub, Mateusz Mazur)





    Moskole i placki z kapusty (kuchnia góralska, Marcin Czuba)




    Rejbak (kuchnia Mazowsza i Kurpiów, Krystian Kondracki)





    Małdrzyki krakowskie i pischinger (kuchnia małopolska, Karolina Mazur)





    Plince z pomoćką (kuchnia Warmii i Mazur, Piotr Szczepek)





    Cebularz 10 (Zamojszczyzna i Roztocze, Sylwia Kielar)





    Były to tylko niektóre z zaproponowanych przepisów, które znaleźli uczniowie klasy III C w książkach kucharskich znajdujących się na półkach w bibliotece szkolnej. Trzeba przyznać, że doskonale poradzili sobie z tym zadaniem. Wystarczyło spojrzeć i spróbować przygotowanych przez nich potraw – były pyszne i atrakcyjnie podane.

    Zajęcia prowadzone w ten sposób sprawiły uczniom wiele radości. Młodzież stwierdziła, że taka forma zajęć bardzo motywuje ich do pracy i chętni są do kontynuowania tego typu przedsięwzięć w przyszłości.

    W każdym regionie są charakterystyczne potrawy, wymagające na pewno upowszechnienia oraz wprowadzenia ich do jadłospisów regionalnych zakładów gastronomicznych i różnych punktów żywienia w danym regionie. Stanowią wizytówkę regionu i są czynnikiem przyciągającym turystów.

    Agnieszka Wójcik



    Inne zdjęcia z pokazy można obejrzeć w GALERII.
      O SZKOLE
    II Liceum Ogólnokształcące

    Technikum Nr 1
    Technik ekonomista
    Technik handlowiec
    Technik hotelarstwa
    Technik żywienia i usług gastronomicznych
      Plan lekcji
    Plan lekcji
    Zastępstwa
    Archiwum planów
    Archiwum zastępstw
      Dziennik internetowy

    Instrukcja logowania
      BIBLIOTEKA
      Linki






      Logowanie
    Nazwa Użytkownika

    Hasło



    Zapomniane hasło?
    Wyślemy nowe, kliknij TUTAJ.
     
       Powered by v6.00.307 © 2003-2005
    Phase II by:
    2922942 Unikalnych wizyt