Grudzień 13 2017 15:43:23
  FACEBOOK


  FILMY O SZKOLE

  JUBILEUSZ

INFORMACJE

  Nawigacja
Strona Główna
Adres i telefony
Patron szkoły
Statut szkoły
Nauczyciele
Absolwenci

Jnformacje
Artykuły
Kategorie Newsów
Forum
Kontakt
Szukaj

K gości-stare wpisy
Galeria - ZSE
Archiwum - Web Albumy
Galeria - stare zdjęcia
  Egzaminy
  • Matura 2018
  •   Dla ucznia i rodzica
    Plan lekcji
    Zastępstwa
    PODRĘCZNIKI 2017/2018
    Dziennik internetowy
    Instrukcja logowania
    Warunki ubezpieczenia 17/18
    STATUT
    WSO
    System oceniania zachowania
    Konsultacje nauczycieli
    SKRZYNKA PYTAŃ
    I UWAG

    Napisz do dyrektora
      Strony przedmiotowe
    Biologia
    Język angielski
    Język niemiecki
    Język rosyjski

    Climate Change in Europe
    Szkoła partnerska
     2017/2018 - KUCHNIE INNYCH NARODÓW
    Poznajemy „Kuchnie innych narodów”


    4 października br. uczennice klasy III B Glazer Paula, Krupa Natalia, Obój Marlena, Rębisz Agnieszka, Śmigiel Dorota, Węgrzyn Magdalena, Wilusz Anna na zajęciach z pracowni gastronomicznej przygotowały pokaz kulinarny „Kuchnie innych narodów”. Mimo, że są to bardzo młode osoby, posiadają już spory zasób wiedzy na temat kultury, tradycji i kuchni świata. Próbują nowych smaków i oryginalnych produktów, które pojawiły się na rynku. Otwierają się na nowe doświadczenia kulinarne.

    Na zajęciach sporządzały potrawy kuchni włoskiej, greckiej i meksykańskiej, na podstawie receptur oraz przepisów kulinarnych wyszukanych w bibliotece szkolnej. Każdy zespół przygotował charakterystyczne potrawy danej kuchni oraz różnego rodzaju informacje o wybranych kulturach, zwyczajach i preferencjach żywieniowych danego narodu.

    Zespół 1: KUCHNIA GRECKA (Śmigiel Dorota, Węgrzyn Magdalena, Wilusz Anna) przygotował: Musakę, Sałatkę grecką, Tzatziki, Ciastka z orzechami w miodzie.

    Zespół 2: KUCHNIA MEKSYKAŃSKA (Krupa Natalia, Obój Marlena) przygotował:
    Chili con carne, Tortillę, Nachos z serem, Ciasto czekoladowe z papają, orzechami i chili.

    Zespół 3: KUCHNIA WŁOSKA (Glazer Paula, Rębisz Agnieszka) przygotował: Lasagne bolognese z sałatką z pomidorów koktajlowych, Caprese, Tiramisu, Panna Cotta.

    Uczennice miały mnóstwo świetnych pomysłów, były spontaniczne i na wiele spraw miały zupełnie inne poglądy niż dorośli. Jestem z nich naprawdę dumna i myślę, że nie trzeba tu już dodawać, że stanęły na wysokości zadania. Wszystkie potrawy były podane w bardzo harmonijny i zachęcający do skonsumowania sposób. Walory smakowe każdej z potraw doskonale współgrały ze stroną estetyczną. Wszystkie propozycje były przepyszne.
    Młodzież udowodniła swoją prezentacją, że każdy z narodów pielęgnuje własne, odrębne tradycje kulinarne, przekazywane troskliwie z pokolenia na pokolenie. Każdy kraj ma charakterystyczne dla siebie potrawy oraz sposób ich przyrządzania, które obok ludowych strojów czy zwyczajów tworzą jego kulturę i tradycję.


    Agnieszka Wójcik



    Zapraszam do obejrzenia zdjęć w GALERII
      O SZKOLE
    II Liceum Ogólnokształcące

    Technikum Nr 1
    Technik ekonomista
    Technik handlowiec
    Technik hotelarstwa
    Technik żywienia i usług gastronomicznych
      Plan lekcji
    Plan lekcji
    Zastępstwa
    Archiwum planów
    Archiwum zastępstw
      Dziennik internetowy

    Instrukcja logowania
      BIBLIOTEKA
      Linki






      Logowanie
    Nazwa Użytkownika

    Hasło



    Zapomniane hasło?
    Wyślemy nowe, kliknij TUTAJ.
     
       Powered by v6.00.307 © 2003-2005
    Phase II by:
    2985055 Unikalnych wizyt