2017/2018 - POKAZ KULINARNY
Dodane przez jurek dnia Październik 10 2017 09:31:06





POKAZ KULINARNY

POLSKA KUCHNIA REGIONALNA

Rozszerzona zawartość newsa

Pokaz kulinarny „Polska kuchnia regionalna”


W dniu 2 października 2017r. uczniowie klasy III C gr. 2 na zajęciach z pracowni gastronomicznej przygotowali pokaz kulinarny „Polska kuchnia regionalna”. Degustowano następujące potrawy:

Zrazy pszczyńskie i modro kapusta (kuchnia śląska, Karolina Kopczyk),





Kluski szagówki (kuchnia wielkopolska, Sylwia Kielar)





Kopytka fasolowe (kuchnia Pomorza i Kaszub, Mateusz Mazur)





Moskole i placki z kapusty (kuchnia góralska, Marcin Czuba)




Rejbak (kuchnia Mazowsza i Kurpiów, Krystian Kondracki)





Małdrzyki krakowskie i pischinger (kuchnia małopolska, Karolina Mazur)





Plince z pomoćką (kuchnia Warmii i Mazur, Piotr Szczepek)





Cebularz 10 (Zamojszczyzna i Roztocze, Sylwia Kielar)





Były to tylko niektóre z zaproponowanych przepisów, które znaleźli uczniowie klasy III C w książkach kucharskich znajdujących się na półkach w bibliotece szkolnej. Trzeba przyznać, że doskonale poradzili sobie z tym zadaniem. Wystarczyło spojrzeć i spróbować przygotowanych przez nich potraw – były pyszne i atrakcyjnie podane.

Zajęcia prowadzone w ten sposób sprawiły uczniom wiele radości. Młodzież stwierdziła, że taka forma zajęć bardzo motywuje ich do pracy i chętni są do kontynuowania tego typu przedsięwzięć w przyszłości.

W każdym regionie są charakterystyczne potrawy, wymagające na pewno upowszechnienia oraz wprowadzenia ich do jadłospisów regionalnych zakładów gastronomicznych i różnych punktów żywienia w danym regionie. Stanowią wizytówkę regionu i są czynnikiem przyciągającym turystów.

Agnieszka Wójcik



Inne zdjęcia z pokazy można obejrzeć w GALERII.