2017/2018 - KUCHNIE INNYCH NARODÓW
Dodane przez jurek dnia Październik 11 2017 13:21:21



POZNAJEMY


KUCHNIE INNYCH NARODÓW

Rozszerzona zawartość newsa
Poznajemy „Kuchnie innych narodów”


4 października br. uczennice klasy III B Glazer Paula, Krupa Natalia, Obój Marlena, Rębisz Agnieszka, Śmigiel Dorota, Węgrzyn Magdalena, Wilusz Anna na zajęciach z pracowni gastronomicznej przygotowały pokaz kulinarny „Kuchnie innych narodów”. Mimo, że są to bardzo młode osoby, posiadają już spory zasób wiedzy na temat kultury, tradycji i kuchni świata. Próbują nowych smaków i oryginalnych produktów, które pojawiły się na rynku. Otwierają się na nowe doświadczenia kulinarne.

Na zajęciach sporządzały potrawy kuchni włoskiej, greckiej i meksykańskiej, na podstawie receptur oraz przepisów kulinarnych wyszukanych w bibliotece szkolnej. Każdy zespół przygotował charakterystyczne potrawy danej kuchni oraz różnego rodzaju informacje o wybranych kulturach, zwyczajach i preferencjach żywieniowych danego narodu.

Zespół 1: KUCHNIA GRECKA (Śmigiel Dorota, Węgrzyn Magdalena, Wilusz Anna) przygotował: Musakę, Sałatkę grecką, Tzatziki, Ciastka z orzechami w miodzie.

Zespół 2: KUCHNIA MEKSYKAŃSKA (Krupa Natalia, Obój Marlena) przygotował:
Chili con carne, Tortillę, Nachos z serem, Ciasto czekoladowe z papają, orzechami i chili.

Zespół 3: KUCHNIA WŁOSKA (Glazer Paula, Rębisz Agnieszka) przygotował: Lasagne bolognese z sałatką z pomidorów koktajlowych, Caprese, Tiramisu, Panna Cotta.

Uczennice miały mnóstwo świetnych pomysłów, były spontaniczne i na wiele spraw miały zupełnie inne poglądy niż dorośli. Jestem z nich naprawdę dumna i myślę, że nie trzeba tu już dodawać, że stanęły na wysokości zadania. Wszystkie potrawy były podane w bardzo harmonijny i zachęcający do skonsumowania sposób. Walory smakowe każdej z potraw doskonale współgrały ze stroną estetyczną. Wszystkie propozycje były przepyszne.
Młodzież udowodniła swoją prezentacją, że każdy z narodów pielęgnuje własne, odrębne tradycje kulinarne, przekazywane troskliwie z pokolenia na pokolenie. Każdy kraj ma charakterystyczne dla siebie potrawy oraz sposób ich przyrządzania, które obok ludowych strojów czy zwyczajów tworzą jego kulturę i tradycję.


Agnieszka Wójcik



Zapraszam do obejrzenia zdjęć w GALERII