2017/2018 - BIBLIOTEKA SZKOLNA
Dodane przez RAFALADAMOWSKI dnia Grudzień 13 2017 12:44:52




INTERDYSCYPLINARNE ZAJĘCIA Z WYKORZYSTANIEM ZBIORÓW BIBLIOTEKI SZKOLNEJ


Rozszerzona zawartość newsa
INTERDYSCYPLINARNE ZAJĘCIA Z WYKORZYSTANIEM ZBIORÓW BIBLIOTEKI SZKOLNEJ

We wrześniu i październiku w naszej szkole przeprowadzono serie zajęć z wykorzystaniem zbiorów biblioteki szkolnej w ramach Narodowego Programu Rozwoju Czytelnictwa


Jak co roku, we wrześniu, uczniowie klas pierwszych uczestniczyli w zajęciach z przygotowania bibliotecznego. W czasie zajęć wszyscy zapoznawali się z biblioteką szkolną, jej zbiorami i warsztatem informacyjnym. Uczniowie mieli możliwość poznać rodzaje dokumentów gromadzonych w bibliotece, typy katalogów, księgozbiór biblioteczny. Poznali zasady korzystania z biblioteki i czytelni, oraz pracowni multimedialnej. Wybrano również łączników czytelnictwa. Liczymy, ze nowi uczniowie będą często gościć w naszych progach

22 września w klasie 2b odbyły się zajęcia z pracowni gastronomicznej. Uczniowie wykonywali potrawy kuchni polskiej, między innymi: pierogi ruskie, makaron z sosem pomidorowym, naleśniki dekorowane owocami, placek z cukinii. Do zajęć wykorzystano przepisy znajdujące się w książkach ze szkolnej biblioteki. Zajęcia prowadziła mgr Anna Warzybok.

20 września 2017 r. w ramach przedmiotu Podstawy Przedsiębiorczości, w klasie 1f została przeprowadzona lekcja Komunikacja werbalna i niewerbalna. Zasady savoir vivre'u. W oparciu o literaturę uczniowie poznawali zasady dobrego wychowania oraz sposoby porozumiewania się między ludźmi. Lekcję przeprowadziła mgr Dorota Więch- Zięba.

W ramach przygotowań do X Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej, uczniowie klasy II a, uczący się w zawodzie technik hotelarstwa, na zajęciach pracowni hotelarskiej, pozyskiwali informacje na temat nowych obiektów hotelarskich, które otworzyły swoje podwoje dla gości, w ostatnich 5 latach. Tematyka przewodnia tegorocznej edycji olimpiady to nietypowe obiekty noclegowe. Uczniowie korzystając z informacji zamieszczonych na łamach najnowszych numerów miesięcznika HOTELARZ, prześledzili rynek hoteli w naszym kraju i poza jego granicami. Szczegółowa analiza pozwoliła na wyodrębnienie tych obiektów, które zasługują na zainteresowanie ze względu na swoją innowacyjność i nietypowość. Zajęcia przeprowadziła mgr Joanna Wojnicka.

9 października 2017 r. mgr Justyna Leszek-Czubska przeprowadziła zajęcia z klasą 2c, których temat brzmiał: Wady postawy ciała, przyczyny ich powstawania, ćwiczenia korekcyjno- kompensacyjne. W oparciu o literaturę znajdującą się w bibliotece szkolnej uczniowie nauczyli się odróżniać postawę prawidłową od postaw z wadami, poznali również sposoby oględzin postawy ciała.

3 października 2017 r. w ramach Narodowego Programu Rozwoju Czytelnictwa w klasie 1a odbyła się lekcja poświęcona związkom frazeologicznym pochodzącym z Biblii. Pod kierunkiem mgr Justyny Oleniacz uczniowie pracowali ze Słownikiem frazeologicznym, w którym szukali znaczenia nieznanych im biblizmów.

6 października 2017 r. w bibliotece szkolnej odbyły się zajęcia, dotyczące promowania czytelnictwa wśród młodzieży. Uczniowie klasy 4a pod kierunkiem mgr Magdaleny Sobaś dzielili się wrażeniami po przeczytaniu książek. Młodzież zapoznała się również z nowościami książkowym, które oferuje szkolna biblioteka.

31 października 2017 r. uczniowie klasy 3 c na lekcji "pracowni hotelarskiej" skorzystali z zasobów bibliotecznych związanych z hotelarstwem i przygotowali informacje dotyczące planowanych inwestycji hotelowych w Polsce, ze szczególnym uwzględnieniem Podkarpacia. Zajęcia przeprowadziła mgr Monika Galej-Rodzinka.

W dniu 2 października 2017 r. uczniowie klasy III C wraz z opiekunem panią Agnieszką Wójcik na zajęciach pracowni gastronomicznej sporządzali potrawy kuchni regionach na podstawie receptur i przepisów wyszukanych w książkach kucharskich znajdujących się na pólkach w bibliotece. Uczniowie przygotowywali potrawy kuchni śląskiej, kaszubskiej, wielkopolskiej, małopolskiej, mazowieckiej oraz warmińsko- mazurskiej.

Dnia 4 października 2017 r. uczniowie klasy IIIB brali udział w lekcji przeprowadzonej przez Panią Agnieszkę Wójcik. Tematem zajęć było sporządzanie potraw kuchni włoskiej, greckiej i meksykańskiej na podstawie przepisów kulinarnych wyszukanych w bibliotece szkolnej. Uczniowie pracowali zespołowo tworząc po dwie charakterystyczne potrawy kuchni z różnych stron świata. Dzielili się również informacjami o wybranych kulturach, zwyczajach i preferencjach żywieniowych danego narodu.


Joanna Sperber-Rygiel
Sabina Niemczyk
Justyna Oleniacz


Zdjęcia z zajęć są w naszej GALERII.