2017/2018 - CZEKOLADOWE WARSZTATY
Dodane przez RAFALADAMOWSKI dnia Marzec 08 2018 09:14:05




CZEKOLADOWE WARSZTATY


Rozszerzona zawartość newsa
26 i 28 lutego br. uczniowie klas 3b i 3c (technik żywienia i usług gastronomicznych) uczestniczyli w warsztatach z czekolady, które odbyły się w jedynej w Polsce oraz jedynej na Podkarpaciu Pijalni Czekolady M. Pelczar Chocolatier w stylu starej fabryki czekolady w Korczynie. Zajęcia składały się z dwóch części: teoretycznej i praktycznej. Została nam omówiona historia czekolady, plantacje kakao i miejsca upraw drzew kakaowych, proces produkcji czekolady od ziarna do tabliczki oraz przedstawiona prezentacja maszyn i urządzeń do produkcji czekolady.

W części praktycznej uczniowie wraz z opiekunami uczyli się wylewania lizaków czekoladowych (każdy robił swojego i zabierał go ze sobą) oraz formowania, komponowania i zdobienia własnych tabliczek czekoladowych. Degustacje różnych rodzajów czekolad w trakcie trwania warsztatów nie miały końca.
W manufakturze czekolady mieliśmy również możliwość obejrzenia i spróbowania szerokiej gamy asortymentu obejmującego praliny ręcznie robione w różnych smakach, figurki czekoladowe, tabliczki czekoladowe, czekoladę do picia pod różną postacią, lody i desery czekoladowe oraz wiele innych czekoladowych słodkości.
Każdy uczestnik wybijał swoją pamiątkową monetę z pijalni czekolady oraz otrzymał dyplom za udział w Warsztatach Czekoladowych.

Miejsce bardzo przyjemne i klimatyczne.
Wszystkim serdecznie polecamy! Naprawdę warto!

Agnieszka Wójcik


Zdjęcia z warsztatów są w naszej GALERII.