I PODKARPACKI KONKURS KULINARNY
Dodane przez RAFALADAMOWSKI dnia Październik 23 2019 11:09:07




I PODKARPACKI KONKURS KULINARNY


Rozszerzona zawartość newsa
W dniu 16 października 2019r, dwie uczennice z klasy 3b: Paulina Szerszeń oraz Zuzanna Stadnik brały dział w I Podkarpackim Konkursie Kulinarnym. Dziewczyny zostały wyłonione z 30 drużyn do finałowej ósemki.

Zmagania odbywały się podczas Horeka Expo Rzeszów 2019-Targi dla branży gastronomicznej i hotelarskiej, na G2A arenie w Jasionce. Tematem przewodnim konkursu były potrawy z kurczaka zagrodowego, z wykorzystaniem czosnku niedźwiedziego, owoców derenia oraz miodu. Zuzia z Pauliną przygotowały roladę z kurczaka zagrodowego wyluzowanego z kości, faszerowanego pieczarkami masłem, ziołowym oraz Pesto z czosnku niedźwiedziego. Jako dodatek skrobiowy podały wachlarze z pieczonych ziemniaków, do tego surówka z czerwonej kapusty z blanszowanym porem oraz sos z karmelizowanego derenia.

Po godzinnych zmaganiach nasze uczennice wywalczyły 4 miejsce. Jest to dla nich, jak i dla naszej szkoły ogromny sukces. Był to pierwszy takiego typu konkurs dla naszych uczennic. Pomimo stresu, wszystko poszło po ich myśli i szczęśliwe wydały 7 wielobarwnych talerzy. W jury zasiadało siedmiu znakomitych szefów kuchni, którzy z wyczuciem i ogromną wyrozumiałością oceniali potrawy.

Dziewczyny wróciły do domów z upominkami, pięknymi dyplomami, a także bagażem doświadczeń. Umiejętności nabyte na konkursie dodadzą im pewności siebie na praktycznym egzaminie zawodowym z kwalifikacji T06, który jest przed nimi.

Zdjęcia są w naszej GALERII.