Maj 25 2019 23:57:27
  FACEBOOK


  FILMY O SZKOLE

  JUBILEUSZ

INFORMACJE

  Nawigacja
Strona Główna
Adres i telefony
Patron szkoły
Statut szkoły
Nauczyciele
Absolwenci

Jnformacje
Artykuły
Kategorie Newsów
Forum
Kontakt
Szukaj

K gości-stare wpisy
Galeria - ZSE
Archiwum - Web Albumy
Galeria - stare zdjęcia
  Egzaminy
  • Matura
  •   Dla ucznia i rodzica
    Plan lekcji
    Zastępstwa
    PODRĘCZNIKI
    Dziennik internetowy
    Instrukcja logowania
    STATUT
    WSO
    System oceniania zachowania
    SKRZYNKA PYTAŃ
    I UWAG

    Napisz do dyrektora
      Strony przedmiotowe
    Biologia
    Język angielski
    Język niemiecki
    Język rosyjski
    Obsługa Konsumenta
    Organizacja pracy służby pięter

    Climate Change in Europe
    Szkoła partnerska
     Najpiękniejszy stół wielkanocny 2009
    „Najpiękniejszy stół wielkanocny”

    Pod takim właśnie tytułem 25 marca odbywał się już po raz szósty w Zespole Szkół Ekonomicznych w Brzozowie konkurs wielkanocny. Głównymi bohaterami konkursu na „Najpiękniejszy stół wielkanocny” byli uczniowie klasy III Technikum w zawodzie technik żywienia i gospodarstwa domowego, którzy udekorowali stoły oraz sporządzili potrawy i wypieki.
    Rywalizowały ze sobą trzy grupy uczniów, które dołożyły starań, by na stole były potrawy cieszące wzrok i rozkoszne w smaku. Jak co roku nad wszystkim czuwała pani Anna Warzybok, dzięki której młodzież wcześniej na zajęciach praktycznych doskonaliła swoje umiejętności kulinarne.
    Jednym z głównych celów konkursu było reprezentowanie pierwiastka regionalnego oraz podtrzymywanie tradycyjnej kuchni polskiej. Uczniowie wykonali dekoracje stołów wielkanocnych oraz przygotowali potrawy i ciasta świąteczne. Młodzież znacznie wcześniej na zajęciach praktycznych w swoich grupach dyskutowała na temat odpowiedniej dekoracji stołu, jak i doskonaliła sztukę pieczenia i gotowania. Uczniowie włożyli wiele wysiłku i pomysłowości w swoją pracę gastronomiczną oraz wykazali się wzorowymi zdolnościami. W oczy gości rzuciły się pięknie udekorowane potrawy, wśród których między innymi były: żurek z jajkiem i szynką, jajka faszerowane, jajka w pomidorach, koguciki z jajek, galaretki drobiowe z jajkiem i warzywami, galaretki owocowe, jeż (zrobiony z warzyw, sera i szynki nadzianych na wykałaczki), sałatki i wiele innych potraw. Na stołach pojawiły się też ciasta wielkanocne: baby, mazurki i babeczki. Nie zabrakło orzeźwiających soków owocowych i kawy na zimno. Wzrok cieszyły ozdoby wykonane z owoców i warzyw. Były to łabędzie z jabłek, wozy z ananasów, koszyk z melona z sałatką owocową oraz piękny kogut z ananasa, papryki i innych warzyw. Stoły przybrane były wielkanocnymi ozdobami: pisankami, rzeżuchą i baziami. Dominowały kolory wiosenne: żółty i zielony.

    Jury składało się z następujących osób: Naczelnik Wydziału Oświaty Stanisław Pilszak, Dyrektor ZSE Jerzy Olearczyk, Wicedyrektor ZSE Jerzy Lasek, inicjatorka konkursu Anna Warzybok, dziennikarka Anna Władyka, wychowawca klasy III G Bogusław Lidwin, a także Magdalena Nawłoka i Renata Stach. Jury, które oceniało smak i wykonanie każdej potrawy miało bardzo trudne zadanie. Wszystko prezentowało się i smakowało wyśmienicie. Z zadowoleniem stwierdzono wysoki poziom prezentacji, zarówno pod względem kulinarnym jak i estetycznym. Doceniono wkład pracy, pomysłowość oraz technikę i w związku z tym jury postanowiło przyznać trzy równorzędne I miejsca.

    W skład grupy I weszli uczniowie: Joanna Błachut, Ewa Błaż, Edyta Chorążak, Katarzyna Domaradzka, Agnieszka Dudek, Paulina Jantosz, Kamila Kornafel i Arkadiusz Kozioł.

    Grupę II prezentowali: Dorota Kozłowska, Małgorzata Kucharska, Jolanta Kurzydło, Elżbieta Kwartnik, Wioletta Niedzielska, Beata Niemiec, Monika Reddig i Paweł Raszka.

    Grupa III to: Katarzyna Sech, Monika Sokalska, Justyna Sowa, Ewa Stawarz, Teresa Szuba, Katarzyna Zubel, Kinga Zubel, Łukasz Rogoz oraz Paweł Sabat.

    Konkurs nauczył uczniów organizacji czasu pracy, odpowiedzialności za powierzone zadania, pomysłowości oraz przygotowania do wystąpień ze swoimi dziełami kulinarnymi przed szerszym gronem osób.
    Wszystkim uczniom biorącym udział w konkursie wielkanocnym życzymy powodzenia i doskonalenia zdobytych już umiejętności kulinarnych, bo jak mówi polskie przysłowie: „Przez żołądek do serca”.

    Renata Stach

    Zdjęcia z konkursu na Picasa Web Albums

    Poniżej zdjęcia grup przy świątecznych stołach.









      
    Rekrutacja 2019

    LOGOWANIE
    do systemu rekrutacji


  • Oferta
    II Liceum Ogólnokształcące
    Technikum Nr 1
    Technik ekonomista
    Technik rachunkowości
    Technik handlowiec
    Technik hotelarstwa
    Technik żywienia i usług gastronomicznych
  • FILM promocyjny
  • Regulamin rekrutacji
  • Terminy
  •   Plan lekcji
    Plan lekcji
    Zastępstwa
    Archiwum planów
      Dziennik internetowy

    Instrukcja logowania
      
      BIBLIOTEKA
      POTĘGUJEMY KOMPETENCJE
      Linki






      Logowanie
    Nazwa Użytkownika

    Hasło



    Zapomniane hasło?
    Wyślemy nowe, kliknij TUTAJ.
     
       Powered by v6.00.307 © 2003-2005
    Phase II by:
    3627330 Unikalnych wizyt